Desztilláló-Simax vízdesztilláló

 

Simax vízdesztilláló, desztilláló

Alkatrészek: elektróda, forralóüst, védőfedél, gőzvisszacsapó, szigetelőtárcsa, betétcső, túlfolyó, üst, tömörgumi, karimáskötés, hollander, karima stb...

Ezek az alkatrészek DP-4, DP-10, DP-30, DPE-60, DPP-60, DPP-100, DP-10, RD-6+4

 

 

 

 

 

 

Ennivaló Borok

Alighanem mindenkivel előfordult már, hogy a vendégek eltávoztával, a maradékok számbavételénél meglepetéssel tapasztalta, hogy lötyög valami a borosüveg vagy a kancsó alján. Újra kínálni kevés, és eltenni is legfeljebb egy-két napig lehetne, de talán az íze megromlik. Legjobb, ha az ilyen maradékot kisebb üvegbe töltjük, gondosan dugaszoljuk, és hűvös helyen tároljuk. Mindez persze csupán ürügy arra, hogy néhány kellemes ízű borral készült receptet adjunk közre. Igaz, nézhetjük fordítva is a bor felhasználásának a sorát: előbb belefőzzük valamilyen fogásba az előírt, legtöbbször nem túl nagy mennyiséget, majd a maradékot kínáljuk hozzá az asztalnál. Ha véletlenül annyira megtetszenének az alábbi receptek, hogy valaki a kedvünkért bontana fel egy üveg bort, nyugodtan válasszon az olcsóbb fajták közül. A bor ugyan érdekesebbé teszi az ételeket, de az ízének nem szabad kiérződnie belőlük. Általában elég 1-2 dl egy-egy recepthez, ha többet öntünk bele, inkább megbontjuk vele az ízharmóniát-Herco Ioncserélő-. Minek akkor egyáltalán a bor? Nem feltétlen azért, hogy az íze domináljon, hiszen a csokoládés süteményekben sem keressük a vaníliás cukor ízét. A mértéktartó borivás egészséges hatását már az orvosok többsége se vonja kétségbe. A táplálkozásunkat mind alaposabb tudományossággal megtervező amerikaiak körében az aperitifek sorából például a whiskyt is mind gyakrabban kiszorítja egy-egy pohár fehérbor, a desszert után kínált likőr helyét pedig a likőrborok, a medeira és a sherry veszik át. A hazai választékból ezek zamatához leginkább a Tokaji aszúé áll közel. Mazsolabor 2 kg mazsolát megőrölünk, hozzáadunk 1 kg cukrot, leöntjük 10 l vízzel, az egészet pár percig forrásban tartjuk, majd lehűtjük, 50 g citromsavat ( borkősavat) adunk hozzá és erjesztőedényben fajélesztővel erjesztjük. A zajos erjedés után lefejtjük a bort a seprőről, 2,5 dl borpárlatot adunk hozzá a szokásos módon. Fügebor; asztalt fügét kb. 1kg apróra fölvágunk, húsdarálón megdaráljuk. 75 dkg cukrot, 3 l vizet téve hozzá, lábosban közel forrásig melegítjük és ezen a hőmérsékleten 15-20 percig tartjuk. Ezután forraljuk, majd lehűtjük és 20 g citromsavat adunk hozzá majd erjesztőedénybe tesszük át és erjesztjük fajélesztővel. Kierjedés után a bort lefejtjük üledékről. Majd ráöntünk 3 l vizet, melyben 75 dkg cukrot oldottunk és hagyjuk erjedni. Erjedés után lefejtjük a bort a seprőről, a két bort összeöntjük. A fügebor 1 éven túl nem tartható el.

 

A talaj mélyforgatása

Lehet ugyan a szőlőt megásott gödrökbe is ültetni, de ha összefüggő területen telepítünk, még kis terület esetén is ajánlatos az egész területet mélyen megforgatni.

vissza a címoldalra 
 


palinkabor-labor.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu